Deze omslagdoek haakte ik met het prachtige linnen garen van Katia; Lino Soft. Ik had nog nooit gehaakt met linnen garen, en het eerst wat mij opviel was de stugheid van dit garen. In eerste instantie dacht ik ‘zal dit wel fijn voelen als sjaal om mijn nek?’ Nou, dat is het zeker! Gedurende het haakproces werd het steeds soepeler en het eindresultaat is super! Echt een omslagdoek voor de lente/ zomer!

Het patroon heb ik gehaakt van een onvolledige haakdiagram via Pinterest. Bij doorklikken kwam ik ook niet op een website, een ‘gebroken’ link.
Een haakvriendin zei dat ze hem ook al eens haakte en zij had het patroon van Wolplein. Echter is daar het patroon offline gehaald.
Ik verwacht dat dit al een oud patroon is 😉 Dus ik schrijf een aantal toeren uit en in combinatie met het haakdiagram verwacht ik dat -zeker als gevorderde haakster, je er wel uit zal komen!

Benodigdheden:

Afmetingen sjaal:

178 cm <–>
105 cm vanaf de punt beneden tot een punt in de hoek.

Bron: Pinterest

Patroon Linnen omslagdoek

(Voor de oplettende haker: de begin 4 lossen, staan op de tekening afgebeeld als 3 lossen, echter vond ik dit te krap)
Toer 1. Haak 4 lossen, haak in de 1e losse 4 stokjes.

Toer 2. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van toer één, 4 stokjes, haak op het middelste stokje (v.h. stokjes groepje van toer 1) 1 vaste, om de begin 4 lossen lus van toer 1 haak je 5 stokjes.

Toer 3. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van toer 2, 5 lossen 1 vaste op het middelste stokje van het 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 4. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer,
5 lossen, 1 vaste op het middelste stokje van de 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 5. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer,
5 lossen, 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer, 5 lossen, 1 vaste op het middelste stokje van de 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 6. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de 5 lossen boog, 5 lossen, 1 vaste om de 5 lossen boog, 5 lossen, 1 vaste om de 5 lossen boog, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste op het middelste stokje van de 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 7. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van de volgende stokjes groep van de vorige toer, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de lossen boog,
5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste op het derde stokje, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.
(Voor de oplettende haker: in toer 7 staan 2 vasten op het stokje niet afgebeeld op de tekening, echter haakte ik deze wel)

Toer 8. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van het stokjes groepje, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de lossen boog, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste op het 3e stokje, 5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van het stokjes groepje, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 9. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, *1 vaste op het derde stokje van het stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer, 5 lossen, 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer, 5 lossen, 1 vaste op het middelste stokje van de 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer*, 5 stokjes op de vaste,
Herhaal van *-* 1x om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 10. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, 1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, *5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer, 5 lossen, 1 vaste om de 5 lossen boog v.d. vorige toer, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste op het middelste stokje van de 5 stokjesgroepje v.d. vorige toer*
Herhaal van *-* 1x om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.

Toer 11. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, *1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van de volgende stokjes groep van de vorige toer, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 stokjes op de vaste,*
Herhaal van *-* nog 1x
1 vaste op het derde stokje van het laatste stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van de volgende stokjes groep van de vorige toer, om de begin 4 lossen lus van de vorige toer haak je 5 stokjes.
(Voor de oplettende haker: in toer 11 staan 2 vasten op het stokje niet afgebeeld op de tekening, echter haakte ik deze wel)

Toer 12. Haak 4 lossen= 1e stokje, haak in het laatste stokje van de vorige toer 4 stokjes, *1 vaste op het 3e stokje van het stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van het stokjes groepje, 5 stokjes op de vaste, 1 vaste om de lossen boog, 5 stokjes op de vaste,*
Herhaal van *-* nog 1x
1 vaste op het 3e stokje van het stokjes groepje van de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste om de lossen boog, 5 lossen, 1 vaste op het derde stokje van het stokjes groepje, 5 stokjes om de begin 4 lossen lus.

Toer 9 tot en met 12 herhaal je, alleen iedere toer dat je omslagdoek groter wordt, zul je meer moeten herhalen.

Toer 13: Haak als toer 9, alleen de herhaling wordt meer.
Toer 14. Haak als toer 10, alleen de herhaling wordt meer.
Toer 15. Haak als toer 11, alleen de herhaling wordt meer.
Toer 16. Haak als toer 12, alleen de herhaling wordt meer.

Ik herhaalde dit patroon tot ik 19 patronen had (met de ‘9 gaten’) het 20e patroontje haakte ik tot de ‘toer 9 herhaling’: met de 3 ‘vijf lossen bogen’.

De rand met de ‘5 lossen boogjes’.

De rand.
Na je laatste toer voor het creëren van je ‘basis omslagdoek’, start je met de rand door gewoon verder te haken, alleen ga je dan de hoek om, naar beneden richting de punt.

Toer 1. *Haak 5 lossen en sla 1 toer over, haak 1 vaste*
Herhaal van *-* tot je bij de punt onderaan de omslagdoek bent gekomen, haak 5 lossen en haak in dezelfde plek nog 1 vaste, Herhaal van *-* tot je aan de andere kant bovenaan je omslagdoek bent. Daar haak je om iedere 5 lossen lus 5 stokjes, op de ‘gewone steken’ haak je 1 stokje, herhaal dit tot je aan de andere kant van je omslagdoek bent.

Toer 2. *Haak 5 lossen, haak 1 vaste om de volgende 5 lossen lus*
Herhaal van *-* tot je rondom hebt gehaakt. Haak 1 halve vaste in de eerstvolgende steek.
Hecht af.

Tot Slot!

Als jij nog meer van mijn patronen wil haken, ga dan snel naar mijn Etsy-shop of natuurlijk gewoon op dit blog waar je meer gratis haakpatronen kunt vinden. En als jouw linnen omslagdoek/ sjaal klaar is:
laat je het mij dan zien?
Je kunt mij een e-mail sturen of je tagt mij op Facebook of Instagram.
Op Instagram kun je de #zusjeknusdesign en/of #zusjeknus gebruiken!

Veel Liefs,
Marijke @zusjeknus!

Write A Comment

Pin It