Ruitensjaal 

Voor mijn oudste dochter van 4 jaar haakte ik een bijpassend sjaaltje bij haar mooie groene jasje. Het jasje komt van next direct en er zit ook een klein glinstering in.
Ik gebruikte het patroon van Saskia Laan uit haar boek ‘Alles is haken’. Op pagina 43 vind je de ruitensjaal en deze heb ik zo aangepast dat hij goed is qua formaat voor een 4 jarig meisje.

Wil je deze sjaal ook maken voor een kleiner mensje? Dan moet je het volgende doen:


Benodigdheden:

 • Koop het boek van Saskia Laan ‘Alles is haken’;
 • Gebruik haaknaald 4,5
 • Koop twee bollen Royal bij de Zeeman;
 • Koop 1 bolletje (of misschien heb je nog een restje) ‘Sparkle’ wol. Deze gebruik je voor het afwerken van de randje;
 • 4 houten kralen;
 • een stopnaald

Beschrijving aanpassing:

 • Zet 21 lossen op.
 • Haak één rij met stokjes;
 • Haak daarna het patroon van het ruitje zoals beschreven, zorg dat het patroon van het ruitje exact in het midden komt. Dit doe je door bij steek 11 te beginnen met het patroon. Op deze manier zal de ruit keurig in het midden staan.
 • Ik haakte tussen iedere ruit een rij met stokjes.
 • Haak 6 ruiten en eindig  met een toer met stokjes.
 • Haak rondom met de zelfde kleur wol de sjaal rondom met vasten en een losse (granietsteek) Hecht af.
 • Haak met ‘sparkle wol’ rondom vaste en losse, in de losse van de vorige toer doe je nu de vaste en boven de vaste een losse. Hecht af.
 • Maak aan de uiteinden franjes met een mix van zowel de Royal wol als met die van Sprakle. Gebruik eventueel een houten kraal, kinderen vinden dit vaak erg leuk! Ik heb er één op iedere hoek bevestigd. 

Bijpassende muts?

Wat vind je er van? Ik ben er zelf erg blij mee! Nu een bijpassende muts maken, nog even bedenken wat en hoe ik die wil maken. De laatste tijd denk ik er veel over na om ook meer te breien. Ik kan breien, maar doe dit eigenlijk nooit. Heb al wat rondbreinaalden gekocht, dus misschien zie je de volgende keer een gebreide muts 🙂

Liefs,
ZusjeKnus

 

 

10 Comments

 1. Waaw, da's een mooie sjaal! Die zou ik zelf ook willen dragen! Heel leuk met dat motiefje en dat randje, de franjes…
  Ga ik onthouden!
  Fijne dag,
  Sigrid

 2. Erg mooi geworden Marijke, en wat past ie leuk bij haar jasje! Het zal haar vast super leuk staan!

  Lieve groetjes,
  Nienke

Write A Comment

Pin It