Hoewel ik lange tijd bezig ben geweest met deken Louisa, haakt dit patroon heerlijk snel weg! Wanneer je eenmaal de steek door hebt, dan is het gedachteloos door haken! Zo’n werkje waar je gewoon bij kunt praten, tv kijken, bellen en noem maar op wat je soms tegelijk met je haakwerkje doet! Ja hoort het al, ik doe dus van alles tegelijk tijdens het haken, zeker bij dit deken! En daar hou ik van, haakwerkjes die ik kan combineren met andere bezigheden die ontspannen…!

Lang project

Echter ben ik, zoals je misschien al wel weet, iemand die met meerdere projecten bezig ben, ik ben snel op zoek naar iets nieuws. Daardoor heb ik zeker twee jaar over dit deken gedaan: dan stopte ik en na een paar maanden ging ik verder, om na zeker een hele bol erachter te komen dat ik een te grote haaknaald heb gebruikt..!

Uithalen

Vorig jaar september had ik nog geen moed om het weer uit te halen, maar begin dit jaar wel. Dus van naald 4.0 ging ik naald 3.5 gebruiken…..om vervolgend hetzelfde te doen…..schaam….
Dussss…. weer uithalen en nu wel direct verder!! En weer niet tevreden en toen echt een heel groot stuk uitgetrokken…. En met naald 3.0 bijna ongeveer opnieuw begonnen. Toen vond ik het goed. Ik sprak mezelf toe: ‘en nu ga je door tot hij klaar is’!! Dus onderdanig naar mezelf geluisterd 🙂

Nou als ik dan geen doorzettingsvermogen heb haha

Hoe ging die uitspraak ook alweer? ‘een ezel stoot zich geen twee maal tegen dezelfde steen’. Oeps.

Thee biscuitje

De rand van het deken lijkt een beetje op de randjes van zo’n thee biscuitje: vind je ook niet?
Welnu het deken is af en ik ben er blij mee, niet alleen omdat hij eindelijk af is, maar het resultaat vind ik super! Wat vind jij?
Herken jij je ook in mijn verhaal?

Benodigdheden:

 • haaknaald 3.0
 • 16 bollen van 50 gram wol. Ik gebruikte van de Xenos ‘vintage’ garen. Gemêleerd garen van wit en mint. Deze is van twee jaar geleden en ik veronderstel niet meer in de verkoop.
  De samenstelling van het garen is: 78% katoen en 22% acryl
 • Stopnaald voor het wegwerken van de draden
 • Een hoop uurtjes haakplezier…en geduld 🙂

Beschrijving patroon Louisa:

Het aantal steken is deelbaar door 11+5(+2 voor de opzet ketting.)
Het resultaat van mijn deken meet:
Lengte: 182cm
Breedte: 86 cm

 

 

Haakdiagram Louisa Deken
Haakdiagram Louisa Deken

Bovenaan dit bericht kun je ook het filmpje vinden met een haak tutorial van dit deken!

Toer1.

Maak een losse ketting van 209+5, plus 2 voor de opzetketting (216) lossen.

Toer 2:

1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald (tellen als eerste stokjes), 1 stokje in elk van de volgende 3 lossen,
*2 lossen overslaan, 5 stokjes in de volgende losse, 2 lossen en 3 lossen overslaan, 1 stokje in elk van de volgende 5 lossen*
Herhaal van *-*  tot einde

Toer 3:

3 lossen= 1 stokje (1e stokje overslaan) in de volgende 4 steken 1 stokje,
*de 2 lossen overslaan en in het eerste stokje (van de 5 in 1steek) haak je 5 stokjes, 2 lossen en 4 steken overslaan, op de 5 stokjes van de vorige toer haak je op ieder stokje 1 stokje*
Herhaal van *-* tot het einde.
Herhaal toer 3 tot je de gewenste lengte hebt bereikt!

Afwerking:

Als je klaar bent met de basis van het deken, werk je met de stopnaald alle draadeinden weg. Met het gebruikte garen bevestig je een draad aan de hoek van het deken en ga je op de volgende manier de rand haken:

Toer 1:

1 stokje aan de zijkant van een toer, 1 losse Herhaal van aan de zijkant van het deken. Als je aan de punt komt en de bocht gaat maken om aan de onderzijde van het deken te komen, haak je 1 stokje 1 losse en 1 stokje in de zelfde steek in de punt. Aan de onderkant haak je:
1 losse 1 stokje 1 losse 1 steek overslaan Herhaal van tot je aan de volgende hoek bent. In de punt haak je weer 1 stokje 1 losse en 1 stokje in dezelfde steek.
Haak nu verder zoals ik heb beschreven over de zijkant. Wanneer je bij de bovenkant aan bent gekomen mag je het zelfde doen zoals ik heb beschreven aan de onderkant.
Eindig in de hoek waar je bent gestart met 1 stokje 1 losse en een halve vaste bovenop het 1e stokje.

Per toer zitten er aan de zijkant 1 stokje en 1 losse, zorg dat je niet te strak haakt, anders gaat het deken trekken en rimpelen.

 

Toer 2:

Haak met een halve vaste om de losse lus, 3 losse, stokje overslaan en in de losse van Toer 1 haak je een vaste Herhaal tot je bij het begin bent. halve vast in de eerste losse van drie.
Bij mij was het niet nodig om in de hoeken een extra steek te maken. Het deken word iets ronder in de hoeken.

Toer 3:

Haak 1 vaste in de eerste 3 losse lus, 3 losse vaste over slaan en in de volgende 3 losse lus een vaste haken Herhaal van rondom het deken. Haak aan het einde nog 3 losse en sluit met een halve vaste op de eerste vast.

Afhechten en draden weg werken: je deken is klaar!! Veel plezier met dit patroon!

Ik zou het fijn vinden wanneer je het deken ook maakt je naar mijn blog verwijst.

Alvast bedankt!

Liefs,
Zusjeknus

50 Comments

 1. Ik vind hem prachtig Marijke! Hoe groot is de deken? Ik ga hem even pinnen, want het is een patroon diee ook goed bij mij zou passen.
  O, nee, sorry, ik kan me niet vinden in je verhaal, ik ben meestal maar met 1 ding tegelijk bezig, tenzij er onverhoopt iets voorrang krijgt, maar daarna wordt het vorige project weer opgepakt.

 2. Heel mooi. Zowel de prachtige kleur als het leuke patroon!
  En ja … heel herkenbaar. Hier liggen twee dekens half af. Ondertussen worden er allerlei kleinere dingen gehaakt, genaaid en gemaakt. Ze komen wel af … ooit …
  Groetjes, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

 3. Prachtig! Dit patroon sla ik natuurlijk op. Dat garen van de Xenos is heerlijk zacht, je zal hier vast veel plezier aan hebben.
  Groetjes Lisa

 4. Wouw! Wat ben jij een doorzetter! Ik weet niet of mij dat was gelukt 😉 Maar als je ziet dat iets mooi wordt dan blijft het toch in je hoofd zitten! En het deken is echt prachtig! Mooi bedacht en gemaakt!

  • Hartelijk dank voor het patroon van het deken Louise, ik heb deze deken gehaakt voor mijn toekomstige kleindochter en mijn dochter is er wild van, ik heb ze gehaakt met Ariane mint van de Wibra en naald 3 , 90 op 95 cm 4 bollen van 100 Gr. 395m per bol

 5. Goede vraag! Ik zal dit nog nameten en in het bericht toevoegen!
  Ik vind het weer knap als je zo gestructureerd kunt werken…! Maar gelukkig is iedereen anders en heeft iedereen denk ik zijn eigen manier van werken 🙂

  Fijne week! Liefs!

 6. Haha Ilse, net zoals ik dus! Precies… ooit komen ze af! Ik ben tegenwoordig wel strenger voor mezelf geworden, want ik geniet ook zo van de projecten die dan weer af zijn!!

  Fijne week! Liefs Marijke

 7. Precies wat je zegt Lisa: heel zacht! Jammer dat deze uit de collectie is, ze hadden dit garen ook in de kleur roze: die had ik achteraf ook wel willen hebben 🙂

  Fijne week! Liefs Marijke

 8. Dankjewel!! Echt ja: hij blijft in je hoofd zitten en anders wel in mijn gezichtsveld…waar ik dit dan zo neerleg dat ik er niet omheen kan haha

  Fijne week! Liefs Marijke

 9. Wat een prachtige deken, zeg! Ik ben zelf bezig met een deken van granny squares. Ik herken je verhaal wel, hoor! Vooral als je leuke blogs als die van jou leest, dan zie je zo weer nieuwe leuke dingen die je wilt maken😉!
  Ik ga het patroon bewaren, vind m erg mooi!
  Lieve groet van Marjet.

 10. Wat een prachtige deken. Ik zou hem ook wel willen maken, maar snap het begin niet. je zegt die losse + eerste stokje en dan in de 2e,3e en 4e steek een stokje. Je hebt dan 5 stokjes maar ik kom maar tot 4

 11. Excuses Jeanine! Ik zie je reactie nu pas! Je hebt helemaal gelijk met wat je signaleert! Ik zal het nog aanpassen.
  Ik krijg de indruk dat je er zelf al bent uitgekomen 😉

  Bedankt voor je alerte opmerking!

 12. Zooi herkenbaar. Alleen het feit dat ik nu alweer naar deze post kijk en denk mooie deken is FOUT. Ik heb nog twee dekens liggen om af te maken, twee kussen hoezen, een half meisjesvest, halve knuffel en omslagdoek. Ik zie steeds weer leuke nieuwe dingen, of heb weer een baby in de buurt om iets voor te maken. Ik heb ook heel wat wel afgemaakt hoor de afgelopen tijd, maar dat zijn dan vaak de kraamkado s daar zit een tijd limiet aan. Nu nog een paar warme mutsen voor mn meiden..en dan mn stapel afmaken..

 13. Hi Marijke,
  Ik heb bijna mijn laatste bol op, vraagje eindig je ook met met een toer vasten zoals je ook begonnen bent ?
  Daarna nog de rand en weer project klaar :-))
  Het is een mooi dekentje en ook heel lekker om te haken !

  • Wat super leuk om te lezen dat je deken al bijna af is en zo fijn was om te haken!
   Die laatste toer is inderdaad het mooiste met 2 toeren vasten zoals het begin!
   Ik zal het er nog bij noemen! Goede opmerking!

   Stuur je een foto als je deken af is?! Altijd zo leuk om te zien!!

   Liefs!

 14. Yvonne Valkenier Reply

  Ik zie nog altijd geen maat van de deken. Als ik een baby daken wil zal ik wel te veel hebben aan 16 bollen?

  • Excuses, uiteindelijk helemaal vergeten! Bedankt dat je mij hieraan herinnert!
   Het deken is lang: 182cm en breed: 86cm

   • Wat een doorzettingsvermogen, maar het resultaat mag er zijn: het is een prachtige deken geworden. Weet je nog hoeveel meter er op één bol garen zat? Dank alvast

 15. Dave Plugge Reply

  Ik heb de deken inmiddels ook af. Ik heb hem wat groter gemaakt en de rand van een lichtere kleur. Je zou nog iets toevoegen om toer 3 van de rand af te werken met vasten. Omdat dat er niet bij staat heb ik zelf een beetje geëxperimenteerd en ik heb twee toeren vasten gehaakt. In de eerste toer heb ik in elke 3lossen boog twee vasten gehaakt. In de laatste toer in elke vaste 1 vaste. Was leuk om te doen. Bedankt Marijke.

 16. Sorry Dave, zo’n gevalletje ‘ik lees een bericht, beantwoord het is mijn hoofd’. (blush)
  Wat is je deken gaaf geworden zeg! En wat heb jij dat haken toch snel onder de knie gekregen! Bedoel jij in toer 3 dat het er 2x een vaste gehaakt moet worden? Ik kan mij dat goed voorstellen, dit om te voorkomen dat het werk gaat trekken..!
  Ik wacht even je antwoord af en pas het dan eventueel aan!

  Enuh, Super graag gedaan Dave, mijn verwachtingen van jou en je haakwerk zijn nu wel hoog haha

 17. Ha Elise,

  Je hebt helemaal gelijk! Ik heb hem toegevoegd hoor! Bedankt dat je mij erop attendeerde!

  Groetjes Marijke @zusjeknus

 18. Heb je de lossenketting ook met haaknaald 3.0 gehaakt? Of een grotere?

  • Goede vraag. Ik zou eerlijk gezegd niet meer weten of ik dit heb gedaan, maar in het algemeen is mijn ervaring dat het beter is om met een iets grotere naald op te zetten.
   Dus ik zeg: doen! 😉

 19. Ik vind dit echt een prachtig patroon, ik wil hem graag voor een twee persoonsbed maken maar hoeveel steken zou ik dan moeten opzetten of kan ik jou patroon gewoon verdubbelen?
  Bed is 160×200, advies is heeeeeel erg welkom.
  Mijn complimenten voor je superleuke site en patronen. 🌷

  • Dag Vera,

   Hartelijk dank voor je lieve compliment!
   Ik denk dat je het patroon zeker kan verdubbelen! Eventueel kun je er voor de zekerheid er dan nog 11 bij doen (patroon is deelbaar door 11)
   418+5+2 voor de opzet. Dit zou je moeten opzetten voor de dubbele breedte van mijn deken. Echter is hij dan net iets groter dan 160cm.
   Voor het mooie zou hij er aan beide zijden langs het bed ‘moeten’ hangen. Daarom geef ik als advies om er 2x 11 steken bij op te zetten.
   Dan mag je dit opzetten: 440+5+2 voor de opzetketting. 440 is deelbaar door 11, om Verder met het patroon uit te komen, komen daar dus 5 extra bij +2 voor de opzet.
   Totaal maak je dan een lossen ketting van 447 lossen

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!!
   Ennuh… stuur je een e-mail met foto als hij klaar is!!

   Liefs!

 20. Alda Klaver Reply

  Prachtig patroon, dankjewel. Heb je de deken in de breedte of in de lengte gehaakt?

 21. Hoi, wat een mooie deken. Ik ga me er aan wagen. Heb nog niet heel veel haakervaring dus vast een domme vraag: in toer 2 staat het volgende: 5 stokjes in de volgende losse, 2 lossen en 3 lossen overslaan. Betekent dat dat je gewoon 5 lossen overslaat?

  • Nou wat vervelend: ik heb je berichtje over het hoofd gezien…!
   Ben je er ondertussen al uitgekomen?

 22. “Toer 2:
  1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald (tellen als eerste stokjes), 1 stokje in elk van de volgende 3 lossen,
  *2 lossen overslaan, 5 stokjes in de volgende losse, 2 lossen en 3 lossen overslaan, 1 stokje in elk van de volgende 5 lossen*
  Herhaal van *-* tot einde”

  Waar staat: 2 lossen en 3 lossen overslaan. Bedoel je 2 lossen haken en 3 lossen overslaan?

   • Manuela boom Reply

    vraagje,

    is er ook een youtube filmpje van deze deken of patroon ?
    ik ben niet zo goed in patroon lezen helaas

 23. Manuela boom Reply

  vraagje,

  heb je er ook een filmpje van op youtube ?
  ik ben niet zo goed in patroon lezen helaas
  maar wil deze deken super graag maken
  hij is zo vreselijk mooi 🙂 🙂 🙂

  • Hoi Manuela,
   Ondertussen staat het filmpje erbij! Nu kun je het deken ook maken met ondersteuning van dit filmpje!

   Veel plezier!

 24. Manuela boom Reply

  is er al een filmpje van dit patroon zo als ik bij mijn vorige berichtje aangaf ik kan geen patroon lezen helaas

  • Wanneer ik tijd heb, maak ik deze. Maar deze komt pas als mijn lopende projecten klaar zijn!
   Ik hoop daarom dat je nog wat geduld kunt opbrengen of anders een ander project uitkiest!

   Groetjes!

 25. Hoi,

  Hoeveel meter lang waren de bollen garen? Ik zag dat verschillende merken verschillende lengtes hanteren.

  Alvast bedankt!

  Groeten Bo

 26. Ik wil deze deken graag gaan haken voor een baby. De steek is daar zo mooi voor vind ik .Iemand enig idee met hoeveel steken ik dan moet beginnen of heeft hier ervaring mee ?
  Bij voorbaat dank !

  • Goede vraag Lisette! Wat leuk dat je het deken gaat haken: daar zal je geen spijt van krijgen! Het is zo mooi!
   Zoals je kunt zien, staat erbij beschreven door hoeveel steken het patroon deelbaar is. Namelijk door 11.
   Wat je dan doet is vaststellen wat de breedte van het deken moet worden. Ik zet altijd gewoon een lossen ketting op en meet deze op ongeveer de breedte die ik wil hebben. Zorg dat dát aantal deelbaar is door 11.
   Als dit gedaan hebt, moet je voor dit patroon nog 5 extra, plus nog 2 voor de eerste steek.
   Dus nog 7 extra lossen als het aantal steken deelbaar is door 11.

   Ik hoop dat je dit al wat op weg zal helpen!

   Groetjes Marijke @zusjeknus

 27. Wat een fijn patroon om te haken. Ik heb zestien bollen en vroeg me af hoeveel ik er moet reserveren voor de rand.

 28. Pingback: Een gehaakte chenille deken (haakblog 110) - Annets Alfabet

Write A Comment

Pin It